PAIRS

Het PAIRS project

Het PAIRS project is een wetenschappelijk onderzoek naar stressvermindering bij zwangere vrouwen en hun partners door middel van HRV-biofeedback en/of psycho-educatie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. 

 Aangezien aanmelden voor het onderzoek tot 22 weken in de zwangerschap mogelijk is, willen we de zwangere vrouw en haar partner vroegtijdig informeren. Verloskundigen (of andere medewerkers in de praktijk) kunnen aanstaande ouders actief attenderen op het onderzoek, en hier een korte uitleg over geven. Er zijn folders en posters beschikbaar die meegegeven of opgehangen kunnen worden. De dataverzameling en het verdere contact met deelnemers valt vrijwel geheel onder de werkzaamheden van de onderzoekers.

Het onderzoek

Langdurige stress ervaren tijdens de zwangerschap is erg vervelend voor de aanstaande moeder. Maar niet alleen de moeder, ook de baby kan last hebben van deze stress (zie uitgebreide informatie).

 In dit onderzoek vergelijken we twee zwangerschapscursussen met elkaar die allebei aandacht besteden aan het omgaan met stress. We kijken of stressvermindering door middel van deze cursussen effect heeft op de zwangerschap, de geboorte en de ontwikkeling van uw kind in het eerste levensjaar (zie ook verloop van het onderzoek).

 Deze zwangerschapscursussen worden aangeboden aan de zwangere vrouw samen met haar partner. Want ook voor de partner kan het een spannende periode zijn. Bovendien is de rol van de partner erg belangrijk en kan het prettig en ontspannend zijn om samen goed voorbereid te zijn op de bevalling en de periode daarna (zie voor de partner voor meer informatie). 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met hoofdonderzoeker Esi van der Zwan.


Met vriendelijke groet,

Het PAIRS projectteam